30 май 2009

Йерархия на държавните нужди

Не знам как е точно по местата, където винаги грее слънце и хората носят бели панталони. Сигурно е хубаво и весело. Тук обаче пак е траур. В Рио де Жанейро всяка година имат карнавал, ние имаме национален траур.

Цялата държава вече е толкова обиграна, че няколко часа са й достатъчни да организира един хубав траур. „Нова телевизия“ тази година успяха да надминат всички, като организираха първият в страната траурен концерт. Беше много трогателно – водещата беше облечена в черно и говореше много тъжно. Чудя се докъде ли ще се стигне така. Може би след години да имаме и траурен карнавал и да станем като Рио де Жанейро. Кой знае дали и там не е започнало така? Чувал съм, че животът в Бразилия е много тежък.

Там обаче карнавалът продължава, а тук хората продължават да умират по прозаични причини: на автобуси и камиони все по-често им отказват спирачките, а влакове стават все по-лесно запалими. Техническите прегледи стават само по документи. Вече ми се струва, че има и хора, които живеят само по документи.

Добре знаем от пирамидата на Маслоу, че човек може да пренебрегне сигурността си, за да задоволи нужда от по-ниско ниво, например да се нахрани. Чудя се каква ли по-важна нужда задоволява държавата, за да позволява хората й да измират по този начин?

7 коментара:

 1. Остап, не си ли мислил да си смениш професията?

  ОтговорИзтриване
 2. Карнавал може да си нямаме, но пък затова си имаме цирк - пълен при това. Шутове, клоуни, празнуващи в деня за траур - изобилства от тях.
  Като се замисля, че карнавалът е събитие, на което едни хора излизат масово на улицата, за да гонят зли духове. Дали наистина не е време за един хубав български карнавал, който да изгони едни духовно черни шутове.

  ОтговорИзтриване
 3. Милена, за сега нямам такива намерения, но смятам да отделям повече време на хобито си. Наминавай по-често ;)

  ОтговорИзтриване
 4. @ Анонимен

  Благодаря ти за хубавия коментар.

  ОтговорИзтриване
 5. Да, държавата обича да прави неща, които се виждат и чуват, за да знаят хората, че прави важни неща. Концертът се чува повече от контрола по малките фирми за превоз, затова с 1-2 часа песни се изкупват десетина живота...

  И затова за да се дарят 10 лева на нуждаещи се деца, се събиrа VIP къща и се плащат 1000 лева на няколко популярни човека (Very Important Persons), за да "изкарат" те 10-те лева (да, от джоба на Less Important Persons). Равносметката е, че сме нахранили героите си, докато те са почивали във вип ложето си, след като са пели фалшиво популярни чалга хитове в ефира и освен че сме ги нахранили, сме дали и няколко стотинки на слепите деца, които са се разкарвали като атракция на сцената за съчувствие. Прав си, че явно тъжните концерти се превръщат в най-печелившия бизнес тук...

  ОтговорИзтриване
 6. Много си права, Лиза. За съжаление тази мода скоро няма да отмине, защото явно има голямо търсене. След години наред насаждане на вина у хората, сега е време да се капитализира.

  ОтговорИзтриване
 7. Време е да дойде хунтата!

  ОтговорИзтриване