19 юни 2009

Антикризисни мерки по нашенски


Добре, че благодарение на глобализацията имаме достъп до чуждестранни медии, та разбрахме що е то криза. Ако слушаме правителството, криза има във всички други държави с изключение на България. Както знаем обаче, най-много трябва да се страхуваме, когато някой ни уверява, че няма страшно. Докато Станишев се опитва да надвиква агитката на Черно море, кризата се промъква предателски в гръб.

Един роден бизнесмен явно е решил, че ще бори кризата като не изплаща заплати, не е плащал заплата и осигуровки на охранител във фирмата си вече четири месеца. Охранителят се оплакал в инспекцията по труда, собственикът му счупил двете ръце и главата.

Моля някой да уведоми премиера, че кризата дойде. При това не само световната финансова криза. Дойде и българската морална криза. Тя даже, ако питате мен, отдавна е тук. Не че има голямо значение всъщност дали ще го уведомите, защото ако имаме късмет, скоро няма да ни е премиер. По-важното е всеки от нас да разбере, че има само един начин да се преживее една криза – чрез промяна. Не можем да си заровим главите в пясъка и да отричаме съществуването й. Ако искаме да преживеем кризата, ни е нужна промяна: на начина на мислене, начина на живот, начина на водене на политически кампании, начина на прекарване на изборните неделни дни.

6 коментара:

 1. Веселина
  Икономическата криза все някак ще преодолеем. Но моралната започва да прилича на необратим разпад.

  ОтговорИзтриване
 2. Спомням си преди няколко месеца, когато икономическата криза изглеждаше необратима, правителствата на всички страни предлагаха едно след друго мерки за справяне с кризата. Сумите, които инвестираха бяха колосални. Това, което ме притеснява е, че изглежда никой няма намерение на се бори с моралната криза.

  ОтговорИзтриване
 3. Моралната криза има не само у нас. Тя е световно явление. В България тя е по-очевидна, може би благодарение на чалга културата. Световната икономическа криза бе породена именно заради липса на морал у "силните на деня". Това на което сме свидетели днес е типична циклична капиталистическа криза. Тя е присъща на свободната пазарна икономика. Механизмите за саморегулиране не действат, ако хората които правят бизнес нямат морални задръжки. Стана модерно начело на корпорациите да застават т.н. "hit&run" мениджъри, действащи на принципа "след мен - потоп". Е, резултатът не закъсня.

  И да, никой не мисли да се бори с моралната криза. Хората ще платят цената и всичко ще продължи по старому.

  ОтговорИзтриване
 4. Според мен бизнес и морал рядко вървят ръка за ръка. Това, което би трябвало да има в една нормална държава е на всеки "неморален" бизнесмен да има и някой, който да напомня на хората за моралните ценности, за нематериалните неща от живота и т.н.

  А как ли е у нас?

  Днес четох малко статистика от НСИ относно ръста на заплатите през първото тримесечие на 2009 (2,7% спрямо последното тримесечие на 2008!).

  Най-висок ръст има в следните сектори: "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 14,5%, "Строителство" - 10,1%, "Хотелиелство и ресторантьорство" - 10,1%, "Операции с недвижими имоти" - 9,1%.

  Най-високите средни заплати са в: "Производство и разпраделение на електрическата и топлинна енегрия и на газообразни горива" - 1270 лв., "Финансови и застрахователни дейности" - 1186 лв., "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - 936 лв.


  "Намаление на трудовото възнаграждение на наетите през първото тримесечие на 2009 г.р спрямо последните три месеца на миналата година, се отчитат в икономическите дейности "Държавно управление" - 10,9%, "Образование" - 6,5 на сто"

  ОтговорИзтриване
 5. ....e, както обикновено - без образование може.....

  Отдавна са отминали времената когато бизнес е можело да се прави на "честна дума". Днес вместо на честната дума (морал) трябва да се разчита на закона. Привържениците на либерализма и свободния пазар обаче са все още силни. Те няма скоро да позволят да ги ограничават някакви си закони. Нищо, че сегашната криза доказва за пореден път несъвършенството на свободния пазар. Няма как, сега НИЕ ще си платим, за да могат ТЕ утре пак да печелят. Американците много точно са си го казали:

  "Socializing the cost while privatizing the profit. "

  ПП
  Не съм болшевик, но истината трябва да се казва.

  ОтговорИзтриване
 6. Да-а, печалбата е за сметка на малко, загубите са за сметка на много. Не е много трудно да се сети човек, защо бизнес идеите стават все по-безразсъдни и как се стигна до тая криза. Правителствата по света се оставиха прекалено зависими от разни частни фирми. Май и с морала е така, даржавата е абдикирала от задълженията си и изграждането на ценностната система на хората е в ръцете на силните на деня.

  ОтговорИзтриване