10 юни 2009

Ni6to ne razbrax

Феноменът „шльокавица” не спира да ме изумява. Не мога да проумея какви технически пречки може да има в 21-ви век да не може да се пише на кирилица. Освен мързел за друго не се сещам. Той обаче взима такива застрашителни размери, че дори съм чувал безумната идея, официална азбука на българския език да стане латиницата.

Предполагам всеки от нас има познати, на които толкова им е отеснял българският език, че всяка трета дума им е на английски. Явно има и такива, за които дори и кирилицата е недостойна, за да изкажат великите си мисли. Какви ли толкова специални неща има да каже (или по-скоро да напише) такъв човек, че да не може да направи това на кирилица, можем само да гадаем. Следващите няколко примера са най-вероятно само част от причините да захвърлим кирилицата и да прегърнем една истинска европейска азбука.


Ето един указателен знак в услуга на всички чуждестранни туристи. Какво ли щяха да правят без него... най-вероятно същото, което правят и с него – да последват стрелката.


Е, друго си е да се прицелиш и в чуждестранната клиентела, с правилното послание. Снимка: Мико


Един световноизвестен продукт се нуждае и от съответната опаковка. Снимка: www.epochtimes-bg.com

Примери има още много, но мисля, че вече картинката е ясна. Явно инвазията на шльокавицата е толкова голяма, щом вече има и програма за превод на кирилица.

Разбрах, че вчера министър Вълчев пак е разбунил духовете, като е предложил в училище да се изучават правилата за транслитерация. Моля Ви, господин министър, не се отказвайте, научете ги. Като ще е на латиница, поне да е правилно. Както казваше един бивш мой шеф, германец: Не е все едно дали ще кажете „Ти си задник” или „Вие сте задник”.

-------------------------------

ПП Ако искате да помогнете - http://6lyokavitza.org/

13 коментара:

 1. Просто става все по-модерно да се пише на шлъоковица. Главната причина е интернет. Компаниите не са виновни, просто се опитват да направят впечатление и продуктите им да станат по-купувани.

  п.с. пише се n1670 n3 r4zbr4x :)

  ОтговорИзтриване
 2. Веселина
  Имам подозрението, че зад писането на латиница много хора скриват неграмотността си. Когато пишат на кирилица, те се чувстват уязвими, несигурни.А латиницата някак е всеядна на грешки, те там изглеждат случайни, неграмотността не лъщи. И понеже расте броят на несигурните, ще расте и писането на латиница.За да спрем да пишем на латиница, трябва да знаем как се пише на кирилица.

  ОтговорИзтриване
 3. И аз не мога да пиша на кирилица. Едно време бягах от час по български - "Другарката" беше лоша. Това обаче, не ме кара днес да търся спасение в "шльокавицата". Мъча се да пиша на кирилица. Колкото - толкова.

  По-скоро проблемът е другаде. Чуждопоклонничеството (така ли се пише?) е наша национална черта. По време на възраждането много хора са се "гърчеели" и са ползвали гръцки думи за щяло и нещяло. По-късно, след освобождението, еснафите са залитнали по европейската култура (помните ли Криворазбраната цивилизация?). До преди двайсетина години пък беше модерно да вкарваш руски думи.... Е, дойде време на английския.

  От друга страна обаче, може би, щеше да има някаква надежда да се спаси езика ни, ако академиците в БАН си бяха дали малко труд да превеждат и популяризират, да измислят нови български думи за термините които ежедневно ни заливат в този технологичен век. Затова сега "излистваме по булети", "чатим", "ъпдейтваме" и т.н.

  Езикът ни, мисля, се нуждае от промяна. Ако не се лъжа, сто страници английски текст се превеждат върху сто и трийсет страници на български със същия шрифт, поради липса на нашенски думи за директен превод, като и по-голямото количество букви които думите ни съдържат като цяло.

  Че езикът ни се и ще се променя е неизбежно. Но нека поне това да не става по просташки, "шльокавски" начин!

  ОтговорИзтриване
 4. Оня ден прочетох нещо, което силно ме притесни. Оказа се, че ние имаме грешна представа за работата на БАН. Не било тяхна работа да измислят езика, а да следят развитието му и когато някоя дума се наложи, те "да я легализират". С две думи те няма да измислят българска дума за "ъпдейт", а ще вкарат "ъпдейт" в речника. Това обаче надали ще стане близките десетина години. Речникът на българския език излиза от около десет години и е стигнал до буква Л или М.

  ОтговорИзтриване
 5. ...значи това е краят. Все пак не мога да виня прекомерно академиците. Искаме от тях да работят на "ползу роду" без пари. В същото време 3 милиарда български левчета от бюджетния излишък изчезнаха без следа за два месеца. Е, почти без следа. Все пак няколко пенсионера отидоха на море.... и пак опираме до темата "дим без огън".

  ОтговорИзтриване
 6. Не знаех че на този начин на писане му викат шльоковица. По шопския край и някъде в северна българия, шльоковицата е слабата ракия, която се отича накрая при варенето от казана. В южна България , тракия и викат патоки. Общо взето , тази ракия дето не става за пиене, боклук, гола вода. Някой хора я хвърлят, други си я пият защото им се свиди или я раздават на местниците пияници които висят около селските казани, не знам има ли ги още. Казаните, за пияниците то е ясно:))

  ОтговорИзтриване
 7. Връзката между неграмотността, неувереността, безхаберието и шльокавицата ми се струва очевидна, но самата тя си е отделна тема.

  ОтговорИзтриване
 8. Хинков, явно от там идва и това значение. Азбука за употреба от хора, който ги мързи да си сменят езика или пък да прочетат някъде как да използват кирилица на компютъра си.

  ОтговорИзтриване
 9. Много мразя когато видя някой да пише на "шльокавица" или каквото там име са измислили. Основната причина според мен е, че сме неграмотни. Пишейки на шльокавица, не се разбира колко си грамотен или неграмотен.
  Съгласна съм,че в зората на GSM-те нямаше как да напишеш SMS например, но това не ме двъхнови до степен,че да забравя как се пише на кирилица.
  Аз лично за себе си признавам,че по граматика нямам отличен, защото българския език не беше моята сила в училище, но твърдо отказвам да чета всичко написано на методиевица. За мен тези хора не искат да ми кажат нищо съществено и няма да загубя,ако не го прочета.

  ОтговорИзтриване
 10. Абсолютно подкрепям нечетенето на писма и всякакви текстове на шльокавица. Правя изключение само за СМС и двама човека по мейл (още малко ще ги търпя).

  ОтговорИзтриване
 11. Според мен пък проблемът е другаде (освен в неграмотността). Сегa може да се пише на кирилица в gmail и дори в yahoo, но преди няколко години, когато животът започна да се намества пред компютъра, кирилицата почти не беше възможна за използване никъде, освен в word. Излизаше на квадратчета, маймунки и всякакви символи, които за пореден път доказваха, че българският език, както и българските хора и целият им живот, не е стигнал същата спирка, на която се срещат останалите нации и когато ние говорим, думите излизат на маймунки. В магазините все още се продават клавиатури, които дори нямат български букви по тях. Не че аз самата не пиша в момента на фонетична, но за това си има причина - така съм се научила, когато съм започнала въобще да ползвам компютър, защото това ми е вършело работа. За съжаление да знаеш български не върши друга работа, освен да броиш колко грешки може да допусне някой говорител по телевизията или някой, който си описва статуса във "фейсбук", пък бил той написан и на кирилица (цитирам: "мисля че немога да мисля" - като изключим подробности като главни букви - 2 грешки в 5 думи.)

  Може би трябва да направим един сайт за елементарни граматически правила :)

  ОтговорИзтриване
 12. Имаше проблеми с кирилицата, но те бяха много отдавна :)

  ОтговорИзтриване
 13. Не разбирам защо хората продължават масово да пишат Български на Латиница. Нашата азбука е много по-удобна за този език.

  ОтговорИзтриване