06 юли 2009

Избирателите отхвърлиха демокрацията


Вчера избирателите отхвърлиха една от желаните промени в българската избирателна система. След като години наред всички повтаряха как искат да избират личности, а не партии, вчера направиха точно обратното.

Вярно е, че партиите направиха много да обезсмислят мажоритарния вот, но все пак възможността вчера беше на лице. Аз дори се възползвах от нея да гласувам за човек, когото харесвам, въпреки че той е от партия, която не харесвам. Дали така направиха обаче повечето хора? За жалост не. Не мога по-друг начин да си обясня защо хората предпочетоха Моника Панайотова пред Мартин Димитров или Даниел Вълчев. Не отричам възможността тя да е по-добрият кандидат от тях двамата, но е факт, че нищо не знаем за нея. Знам само, че е завършила УНСС заедно с множество знайни и незнайни сервитьорки и телефонистки. Дали е по-добра от тях – тепърва ще доказва. Факт е, че към вчерашна дата не беше го доказала и бе избрана, само защото водачът на нейната партия е по-едър от другите и гледа по-страшно. Така, както овцете решават кой овен да оглави стадото.

Дано не остане скрито обаче най-хубавото, което се случи вчера: благодарение на голямата избирателна активност сметките на много хора излязоха криви и то само благодарение на бройката.

А какво можем да постигнем и ако мислим...

4 коментара:

 1. Баба Илийца6 юли 2009 г., 16:21 ч.

  Явно наистина нямаме нужда от мажоритарен избор. Когато не носиш отговорност за персоналния избор, е някак си по-лесно, "идентифицираш се с идеята и програмата" на конкретна политическа сила. В парламента няма да влязат някои свестни политици, но за сметка на това ще има младежи с по страница-две обучения, специализации и тем подобни - недоумявам кога са успели да ги направят за краткия си житейски път. Малко ми е странно, че неизвестни лица спечелиха срещу утвърдени личности.

  ОтговорИзтриване
 2. Баба Тонка6 юли 2009 г., 23:28 ч.

  От имената в мажоритарната бюлетина, само едно ми беше познато. То съвсем "случайно" беше от същата партия, за която гласувах с пропорционалната.

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност, когато чакаш да дойде да те спаси принц на бял кон ти е все тая кой е в свитата на принца нали? На мен ми се струва, че това е начина, по който се гласува в България.

  ОтговорИзтриване
 4. Какъв парадокс - аз като противник на мажоритарната система гласувах мажоритарно за кандидат на чужда партия, а в същото време вечно недоволния от листите народ наприви така, че още десет години никой да не повдигне въпроса за промяна в изборната система.
  Напомня ми за времето, когато републиканци гласуваха за НДСВ заради Симеон, а в същото време царят зариваше гроба на монархията.

  ОтговорИзтриване