10 юли 2009

Време е за червеното хапче*

Господин Борисов още не е съставил правителството си, а неговите избиратели си мечтаят за обещания ред и полицаи, които бдят денонощно по улиците и от коланите им висят скалпове на известни бандити. Реалността обаче им поднесе поредното разочарование вчера в Своге. Двама престъпници си стоят в ареста и най-вероятно скоро ще получат инструкции от какво да се разболеят, за да излязат от там, а един полицай лежи в болницата на косъм от смъртта.

Най-жестокото за мен в цялата работа е всеобщият вой на недоволство от това, че полицаите са арестували престъпниците, които са ранили техния колега, а не са ги разстреляли на място. Дали целенасочено или като страничен ефект, но животът направи хората жадни за кръв и мъст. Няма да говоря за лиспата на доверие в съда, защото е смешно на фона на това, което се случва. Ще си позволя само да изразя надеждата, че полицията няма да позволи този случай да се превърне в повод за мъст. Дано да разбират, че пътят не е в разстрелването на престъпниците, а в превенцията на престъпността.

Генерал Джордж Патън е една от противоречивите личности в американската военна история и никога не е имал славата на човек, който избягва битките, но едно от изказванията, с които ще баде запомнен, е: „Чаша пролята пот ще спести литър пролята кръв.” Надявам се полицията да не си спести потта, защото нищо не оправдава пролятата кръв.

Сигурно повечето от вас са гледали филма „Матрицата” и може би ще ме разберете по-лесно, като ви припомня онази сцена, в която Нео попита Морфей:
- Какво се опитваш да ми кажеш? Че ще мога да отбягвам куршуми ли?
- Не, Нео. Опитвам се да ти кажа, че когато си готов, няма да ти се налага да го правиш.*Червеното хапче не е свързано по никакъкв начин с партии от българската реалност, а е един елемент от филма "Матрицата" и вече се е превърнало в символ на пробуждането и възприемането на реалността.

"Тук е последният ти шанс. След това няма връщане назад. Ако вземеш синьото хапче, историята приключва. Събуждаш се в леглото си и вярваш в каквото си поискаш. Ако вземеш червеното хапче, ставаш в Страната на чудесата, ... и аз ще ти покажа колко е дълбока заешката дупка. Но запомни, предлагам ти само истината. Нищо повече. Последвай ме!"

3 коментара:

 1. И каква е истината? За престъпниците истината е, че законите и полицията им пречат да живеят както искат. За нормалните хора истината е, че престъпниците им пречат да живеят както искат. Има и други истини. Всеки си има истина. И кой ще ни даде червеното хапче за да видим ИСТИНАТА(единствената)?

  И каква превенция може да се прави когато половината народ живее или иска да живее по престъпен начин?

  ОтговорИзтриване
 2. Когато е толкова изтървано положението, превенцията трябва да започне много от далеч. Тепърва има да се убеждаваме, че Даниел Вълчев свърши много повече работа в тази насока отколкото Бойко Борисов ще направи.

  ОтговорИзтриване
 3. Ето това исках да чуя аз. Благодаря!

  ОтговорИзтриване