15 юли 2009

Фабрика за насилие


Представете си, че детето ви е навън със свои приятели и докато се разхождат из центъра на града, изведнъж върху тях се нахвърлят тийнейджъри с качулки и започват да ги налагат с метални тръби. Нападението е толкова изненадващо, че децата нямат какво да направят. Падат на земята и се опитват да се предпазят от сипещите се върху тях ругатни и удари с метални тръби. Всеки удар върху крехките детски глави кънти като камбана. Децата пищят от ужас и болка, а нападателите крещят: „Ще ви избием, ще ви закопаем, гадове”.

Не е трудно да ви се случи. Необходимо да е да отговаряте само на две условия – да сте ром и да живеете в Разлог. За радост всичко това свършва само с рани и уплахата на децата. Заради сравнително ранния час по улиците има много хора и когато те започват да се събират около мястото на побоя, нападателите се разбягват. За още по-голяма радост след това ги залавят – четирима скинхедс, единият от които син на полицай и на директорката на една от местните гимназии.

Какво се случва по-нататък ли? Ще ви кажа, защо да не ви кажа. „Четиримата, които са непълнолетни и са ученици, са вкарани в полицията, където е проведена беседа с инспектор от Детска педагогическа стая, след което са освободени.”

И така пак, докато нападнат отново. Докато не убият.

Движението скинхедс възниква в края на 60-те в Англия и днес по света съществуват множество фракции, включително и комунисти (червени скинове) и гей-скинхедс. Най-големият процент обаче са ултра-десните, националсоциалисти или още известни като нео-наци скинове. В основата на тяхната идеология стоят национализмът, расизмът и антисемитизмът, характерни за нацистката идеология. Много често нео-наци скиновете се идентифицират с нацистите, като носят свастики или други нацистки символи. За повечето членове на движението също така е характерно сравнителна политическа неграмотност и имитиране на нацизъм, което най-често се изразява в носене на гореспоменатите символи и други външни прояви, най-често вандализъм или побои над роми, чернокожи и всякакви малцинства.

Без значение към коя точно фракция принадлежат, скиновете се обединяват от едно нещо: противопоставяне на широкоразпространената мода, което е и първоначалната идея на движението (от там и късите прически като противовес на дългите коси на хипитата), противопоставяне на рамките, на различията между класите. Противно на разбиранията ранните скинове слабо се интересуват от политика. Тяхната политическа ангажираност се появява по-късно, когато някои политически партии започват да експлоатират тяхното недоволство. Първите скинове израстват в един квартал с много чернокожи емигранти. Тяхната музика е реге и ска. Искат мир между класите. Като цяло са чувствителни и пламенни младежи и далеч не са само бели.

Помислете колко са младите хора в България, които са недоволни от класовите различия, не приемат общите рамки и култура, мразят чалгата и силиконовата естетика. Всички те са нашите потенциални скинове. Някои ще се нарекат така, други не, но всички ще правят едно и също. Първо в Разлог, после и в други градове. Първо ще са бели, но после може и да са роми. И ако не направим нещо, то вече условието да ви се случи горният сценарий ще бъде само едно: да имате деца.

6 коментара:

 1. Има ги във всеки град. Полицията често се прави,че не съществуват, а жертвите не са само от малцинствата.Това, което можем да направим е когато ги видим да не извръщаме глави, да не оставяме ненаказани техните действия.

  ОтговорИзтриване
 2. Много е важно хората да разберат това, което казваш. Основният проблем е, че хората ги подкрепят в началото, защото те олицетворяват разбиранията на мнозинството. Не се сещат обаче, че като се оправят с едно малцинство, ще си набележат друго. Днес са ромите, утре са евреите, болните, инвалидите... Къде ще свърши всичко?

  Хората трябва да разберат, че борейки се за свободата и правата на другите, се борят и за собствените си свобода и права.

  ОтговорИзтриване
 3. Така е започнало и в Германия навремето. Мислели ги за нещо странно, но незначително, а после било късно.

  ОтговорИзтриване
 4. Да прави сте така е започнало ... така започва и в България дори ни позволиха да участваме на изборите защото не ни смятат за опасност но модела се повтаря но както е казал Фюрера от речта му в Нюрнберг от 1933 г. -
  "След сто години ние отново ще бъдем тук" а времето на всички Вас които не ни подкрепяте изтича тик-так тик-так ...

  ОтговорИзтриване
 5. Бий фашиста където го срещнеш!

  ОтговорИзтриване
 6. Деба толерстките ви педалски, комунистчета, ей такива (антифашисти)ги бием където ги срещнем, педалчета, антибългари мръсни, комунистически подлоги. Ей тея дето коментираха досега дано да ги пребият циганите, заедно с децата им, да видим дали ще ги защитават пак, пожелавам им го!

  ОтговорИзтриване