17 юли 2009

Каквато ни е държавата, такъв ни е и водопроводчикът


Джо Водопроводчика стана нарицателно за американец от средната класа по време на предизборната кампания за президент на САЩ. Историята тръгна от 36-годишния водопроводчик от Охайо – Самюъл Джоузеф Вурцелбахер, който по време на предизборна среща с Барак Обама критикува данъчния план на кандидат-президента, като изказа мнение, че данъците на водопроводната фирма, в която работи и която смята да закупи, ще са по-високи. Впоследствие се оказа, че Джо изобщо няма лиценз да работи като водопроводчик, а освен това така или иначе не си плаща данъците. Въпреки това обаче нарицателното „Джо Водопроводчика” вече беше станало по-голямо от него. Собственикът на домейна joetheplumber.com (истински водопроводни услуги) получи над 600 предложения за продажба, като едно от тях е за 350 000 долара. През ноември 2008 Самюъл Вурцелбахер издаде книгата си „Джо Водопроводчика – Борба за американската мечта”. Джо Водопроводчика вече води самостоятелен живот.

И както във вицовете от едно време, които започваха с „Бай Ганьо американеца, Бай Ганьо англичанина и Бай Ганьо българина...”, ние вече си имаме и Джо Водопроводчика българина... или по-точно българката... и по-точно не водопроводчика, а пенсионерката. С две думи не Джо Водопроводчика, а Баба Горка.

Джо работи нелегално и не плаща данъци. Това в Америка е голям грях, но въпреки това той стана символ не заради това, което е той самият, а заради това, което символизира: предприемачески дух, поглед в бъдещето, човек, който търси сметка от управляващите и държи на семейството си (Джо пристига на срещата с Обама след като е играл футбол със сина си). Баба Горка също не е идеалният пример за подражание, но пък също символизира голяма част от българското общество: не произвежда нищо, не е предприемчива, гледа в миналото и се подмазва на управляващите.

И ако всичко това ви се струва забавно, не е лошо да се замислите, че всички ние получаваме и съответното отношение. В кандидат-президентската кампания Джо беше тема на почти всеки дебат. МакКейн обвиняваше Обама, че работи срещу Джо. В Дефайънс, щата Охайо, той се обърна към тълпата с думите „Вие всички сте Джо Водопроводчика”. Бойко Борисов най-вероятно, гледайки тълпата, си мисли „Вие всички сте Баба Горка”.

Господин Борисов каза на поредното откриване на детска градина вчера: "Като откривам всеки ден детски градини, пътища и спортни площадки, който иска да вземе властта. Ще се кандидатирам пак и пак ще спечеля. Най-малко това ме притеснява – дали някой с пет или десет депутата ще ми създава проблеми. Тези хора са гласували да им правим детски градини, магистрали, спортни площадки. Къде е рискът? Баба Горка да не ме харесва вече?"

За момента това е рискът, господин Борисов, нещата обаче се променят, Баба Горка може да стане водопроводчик, тогава и българските политици ще трябва да се променят. Лошата новина за вас е, че партиите не се променят за една нощ и ако искате да сте готов за Джо Водопровочика, ще трябва да започнете още днес.

Снимки: redriverpak.wordpress.com, БГНЕС

2 коментара:

  1. Добър паралел, но не вярвам някоя от партиите да го осъзнае. Прекалено са заети да гледат собственото си отражение в очите на баба Горка.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така, баба Горка е способна да излъчи само някоя себеподобна баба за премиер илипрезидент, така че и ББ е един вид баба Горка. С подобен електорат и народни избраници не е чудно, че и държавата е бабешка - хората са без памет, обществото е импотентно, а работната ръка действа със забавени движения. Ех, кога и аз най-сетне ще взема пенсия...

    ОтговорИзтриване