20 юли 2009

Хроника на едно предизвестено самоубийство

„Искам да нося политическа отговорност и по-голям самоубиец от мен в този смисъл няма.”

Бойко БорисовТрогателно, но безсмислено, като всяко предсмъртно писмо на самоубиец. Когато се каниш да се самоубиеш, никакви думи не могат да променят това, което ще направиш. В повечето световни култури самоубийството е грях и в много религии си има специално място в ада за самоубийците. Грях е, защото е посегателство върху святостта на живота, и също както човек няма право да отнеме чужд живот, така и няма право да отнеме своя, който не му принадлежи, а му е даден от Бог. По същия начин, по който мандатът за управление не принадлежи на победителя, а му е даден за 4 години от народа, за да направи нещо с него, а не да го пожертва геройски.

Всъщност като говорим за геройство, има и един друг вид самоубийство – сепуку, познато още като харакири. Сепуку е ритуално самоубийство в Япония, право на което имат само самураите. Начинът на живот на самураите и техният закон – Бушидо винаги са били примамливи за хора като Бойко Борисов. Той проповядва умереност, въздържаност, лоялност, майсторство в бойните изкуства, чест и достойнство. Всичко това очертава един героичен образ, който би се харесал на всеки и общо взето представлява това, за което всички хора в България си мечтаят от години – героят, който ще ги спаси от комунистите и ще изкорени корупцията и престъпността. Има само един проблем – самураят прави сепуку в три случая: за да не попадне в ръцете на врага; когато е направил нещо, с което е престъпил Бушидо и се срамува от постъпката си; когато господарят му умре. Не ми се иска да коментирам и трите случая поотделно, но дано не е нито един от трите...

И докато сме на японска вълна, не е лошо да отбележим, че вманиачаването в Бушидо води до крайности, като например воините наречени „Божествен вятър”, по-популярни с японското си име – Камикадзе. Те са пилоти, които по време на Втората световна война пилотират самолети, натоварени с експлозиви и единствената им мисия е да се разбият във вражески кораби, за да нанесат максимални поражения с един единствен точен удар. Камикадзетата умират със сигурност по време на изпълнение на мисията си, но смъртта им се оправдава с победата, която носят. Честта придава смисъл на тяхната безсмислена смърт. Май това е типът самоубийство, който демонстрира в момента генералът-самурай. Той се самоубива, но, умирайки, детронира злата тройна коалиция.

Много героизъм, много чест и тестостерон, но за съжаление тази тактика е за кампании и не дава резултати при управлението. Пъченето на мускули от типа на „сам създадох всичко” и „ши тъ спася” е за преди изборите. Лошото е, че кампанията на генерала-самурай продължи толкова дълго, че той май по инерция ще я продължи и в целия си мандат. Това, което някой трябва да му обясни, е, че ако не спре да се отнася към хората като към деца, те ще се превърнат в такива и ще искат той да решава всичките им проблеми, а понеже той няма да може, на следващите избори ще изберем следващия герой. Това се е случило и на други преди него и ако за момент успее да накара егото си да замълчи, ще разбере, че въпреки черния си колан не е застрахован от това.

А това, което някой трябва да обясни на хората, е, че ако не запретнат ръкави да си решават проблемите сами, никой няма да го направи вместо тях. И нека всички, които се кълнат в Апостола и аплодират този, който опази честта на паметника му от злия плакат на Азис, да си спомнят думите на Левски:

„Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва.”

Снимка: Дневник

9 коментара:

 1. Този път имам малка забележка. С годините всички гледаха на ББ, като на тъп бивш охранител. Подценяваха го, атакуваха го и му се смееха. Мисля, обаче че определено си прави сметките много по-напред, отколкото изглежда. Дали тези сметки ще съвпаднат с общественият интерес, това зависи, както е казал Дякона от нас.Дано не решим,че работата ни е свършена.

  ОтговорИзтриване
 2. Изобщо не подценявам Борисов. Никой няма право да подценява човек, който е спечелил изборите. Просто си мисля, че покрай него има прекалено много хора, които го възхваляват и повдигат и без това голямото му его. Това само му прави лоша услуга. Хубаво е да се усети, че вече е премиер и много повече хора, вече го гледат и следят какво говори и прави. Мисля, че няма нормален българин, който да му желае провала в момента.

  На фона на всичко това ме плашат приказки за самоубийство и си разсъждавам, какво означава това. Това е всичко.

  ОтговорИзтриване
 3. И този път - право в целта. Поредния заядлив прочит на текущите събития. Не мога да не ти повдигна егото малко с някои комплимент в разрез с тенденцията да се хвали само Бойко Борисов напоследък.

  Дано да не подкараш поредица от сърцераздирателни самоубииствени статии след този коментар... }:)

  ОтговорИзтриване
 4. Веселина
  За първи път срещам тезата, че ББ се отнася с хората като с деца и така произвежда деца, които имат нужда от /пореден/ герой.Колко просто и очевидно, а никой друг не го е забелязал. Браво! Чувствам се обогатена с много смислена гледна точка.

  ОтговорИзтриване
 5. Не мога да разбера защо всички гледат на действията на Герб като на някакво егоистично и твърдоглаво желание в името на това просто да управляват сами.
  Ти ако беше с кой щеше да се коалираш? С Атака? Волен освен да псува турците друго не може. РЗС? - прочети днешните новини и какво иска да прави този меркантил и популист ЯЯ. Сините? Които с 15!! човека се опитват да поставят условия за управлението?

  Айде малко по-сериозно моля ви.

  ОтговорИзтриване
 6. DANO DA USPEE DA SE SPRAVI SAS ZAKONITE, TA BG.NAROD DA SE STRAHUVA I PO-BARZI4KO DA SMENI MISLENETO, 4E NIAKOI DRUG TRIABVA DA SVAR6I RABOTATA I DA ZAPO4NAT DA U4AT DECATA NA RED, 4ISTOTA I VSIAKAKVI DOBRODETELI.

  ОтговорИзтриване
 7. Съвет от един обикновен бг.Политика се прави от зрели хора.Днешната политическа ситуация не ви ли напомня националния футболен отбор преди години когато само си прехвърляха топката и не можеха и един удар да отправят към вратата.Дойде поколението(да не изброявам макар че заслужават)и още помним 1994.Може би елементарен пример но както споменах ;обикновен бг; g bald

  ОтговорИзтриване
 8. какви ли не свободни съчинения...Сега пък,японската философия ,щяла да го вкара в гроба.
  Българина си е българин бе.Той е кораво семе и не си прахосва животеца току-така.
  Очаквам следваща статия ,в която да намекнеш,че Бойко може би е стъпвал на луната и там опитвайки от философията на лунатиците ,ходи насън.С вдигнати напред ръце по терасите и смъква прането на лелите.Следователно ,той представлява ,особенно голяма опасност за нашето отечество,щото прашките на леля Пена намалят.

  ОтговорИзтриване
 9. ББ с кучетата в София не можа да се справи, та с държавата ли? Хайде да видим.

  ОтговорИзтриване