27 юли 2009

Най-големият номер

„Най-големият номер, който дяволът изигра на хората, беше да ги убеди, че не съществува.”

Върбал Кинт


Вече от няколко месеца слушаме за промяна. Някои от героите вече слязоха от сцената, други заемат все по-главна роля, но темата е една и съща – промяна. Вече други са на власт, няма ги старите и т.н. Тази теза се покрепя по всеки повод и с всички възможни средства, като например странни лустрационни мерки, според които, ако си бил агент на Държавна сигурност, не можеш да заемеш ръководна длъжност в Народното събрание, но пък можеш да бъдеш министър или президент. Това е един доста странен принцип, но изглежда не прави впечатление на никого освен на Синята коалиция. Другите потенциални партньори не могат да се нарадват на неочаквания си късмет да са толкова ухажвани от властта, а опозицията все едно не съществува.

Сякаш за да заглуши спорадичните възгласи на недоволство от министерския пост на Божидар Димитров, кандидатът за премиер обеща да се разсекретят всички досиета, за да се приключи веднъж завинаги със спекулациите и да има прозрачност. Няма да крия, че винаги съм смятал, че това трябва да се направи. Глупавото е, че вече е абсолютно безсмислено. Колко от ключовите агенти от времената на ДС са още в активна възраст според вас?

Не зная дали ви е известна датата 13 октомври 1307 година. По заповед на френския крал Филип ІV биват арестувани всички тамплиери. Действие, което в наше време би могло да се сравни с арестуването на всички агенти на Държавна сигурност. Един силно премълчаван обаче факт за въпросната нощ е, че за голяма изненада на властта тамплиерите се оказват предимно на преклонна възраст. Липсват също така документи и пари, както и по-голяма част от флотата на тамплиерите. За втори път, както 63 години по-рано, кралят и папата не могат да сложат ръка върху легендарното съкровище на тамплиерите. Това е нощта, в която умира „Орденът на бедните воини на Христос и на Храма на Соломон” и се ражда митът за тамплиерите. Дори и днес множество организации претендират да са преки наследници на тамплиерите и все още грижливо пазят тяхната тайна, въпреки че им е все по-трудно да се разберат каква е тя; а няколко века след унищожаването на тамплиерите пирати все още успешно изкарват акъла на мореплавателите, като развяват едно от бойните знамена на тамплиерите.

След като двадесет години пускаха корени във всяка власт, поредният голям номер на агентите ще бъде да ни убедят, че вече ги няма.

Снимка: osservatoriobalcani.org

4 коментара:

 1. Кайзер...

  "Secrets are my life", казва Крисчън Бейл в "Престиж" :)
  Тайните са още откакто човек е започнал да дели реброто си (или да стъпва на два крака и повече да ползва ръцете си за ядене, отколкото за ходене по земята)

  ББ не може да е КС :)
  Но определено влиза в ролята на Дърдорко Кинт ;) Все пак... имаше проблеми и с кракът :)

  ОтговорИзтриване
 2. :) Не бях се сетил за крака на ББ.

  Предполагам няма нужда да ти напомням, че в крайна сметка се оказа, че Кинт беше Кайзер Созе.

  ОтговорИзтриване
 3. Шшшшшшшшшт... нека има съспенс, заблуждавай хората :)))))

  ОтговорИзтриване
 4. Майтап! Не само искат да ни убедят, че ги няма, но и направо ни внушават, че всъщност те са добрите и онеправданите.

  ОтговорИзтриване