29 юли 2009

Обучителни трудности


Обучителните трудности са нарушения от неврологично естество, които се отразяват на редица човешки умения, като например: говорене, писане, четене и в крайна сметка затруднено учене. Хората с обучителни трудности понякога не могат да разберат това, което стига като информация до тях, а понякога я разбират, но не могат да я организират и тя остава налична, но неизползваема в мозъка им. Те не са нискоинтелигентни, също така не са лишени от талант. Един ярък пример за талантлив човек с обучителни трудности е Сюзън Бойл – тазгодишната финалистка в шоуто „Британия има талант”. Такива хора изпитват трудности да се справят в непозната ситуация, както и да се поучат от грешките, които правят.

Хората с обучителни трудности не биха могли да разберат, че ако периодично на един и същ завой шофьор с висока скорост убива хора, то на този завой трябва да се вземат някакви мерки. Също така, че ако един от тези убийци не бъде осъден, това е сигнал за всички останали, че може и да им се размине. Не могат да разберат, че докато двата най-големи морски града се свързват не от магистрала, а от красив, но тесен път с много завои, там ще продължават да се случват трагедии и ще умират хора.

Хората с обучителни трудности биха предложили Делян Пеевски за комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание, защото не могат да разберат, че заради такива като него хората са готови да гласуват за когото и да е, само БСП и ДПС да не са на власт. Нека да напомним, че председателството на тази комисия ще е на ротационен принцип и г-н Пеевски в един момент би могъл и да стане председател на комисията, ако е в нея.

Хората с обучителни трудности не могат да адаптират поведението си в зависимост от нуждата на средата. Те гласуват за дадена партия, защото баща им и бащата на баща им са гласували все за нея; гласуват за някоя партия, защото е „от нашите”; гласуват за някой, който им обещава невъзможни неща, без да даде елементарни обяснения как смята да ги постигне, но изобщо не проявяват интерес към програмата на партията, за която гласуват, както и през ум не им минава да се заинтересуват с какво се занимават техните избранници.

Хората с обучителни трудности не могат да си изградят ценностна система. Те не могат да разберат, че човешкият живот е по-ценен от това „нашият човек” да не влезе в затвора. Те не могат да разберат, че презумпцията за невинност и имиджът на Делян Пеевски са две различни неща. Не могат да разберат какъв е проблемът в една и съща седмица да подкрепиш лустрационни мерки в Народното събрание и да предложиш за министър агент на ДС.

Хората с обучителни трудности могат да живеят добре. Те могат да имат семейство. Макар и с повече усилия от другите, те могат да имат и образование. Могат да направят и кариера. На тях просто им е трудно да бъдат самостоятелни и винаги ще бъдат една крачка зад другите.

Снимка: www.smuc.ac.uk

2 коментара:

  1. А това лекува ли се? Или е генетично......

    ОтговорИзтриване
  2. Не се лекува, но със специални грижи може да се постигне успех. Както казах, трудно са самостоятелни и изостават от връстниците си, но особено с индивидуална работа се постига успех. За произхода е трудно да се каже, защото обучителните трудности не са заболяване, а сборно име за сходни неврологични нарушения.

    На този адрес има доста информация (на английски) http://www.ldonline.org/ldbasics/whatisld

    ОтговорИзтриване