16 септември 2009

Там, където Европейският съюз няма покритие


Някъде в провинцията, в един селски двор живее едно малко кученце – Малчо. Той е едва на няколко месеца и е много игрив. Закача се с животните в двора, с бабата, при която живее, и изобщо с всеки, който намине. Привечер в селския двор е много оживено. Всички животни се хранят, някои тепърва се прибират от паша, стопанката снове напред-назад, залоства вратичките на кошарата, на кокошкарника и приготвя двора за нощта. Залезът заварва всички животни на топло и сигурно, но за Малчо работата тепърва започва. Дворът е разделен на три части и на всяко от трите кучета се пада по една част да пази през нощта. Малчо пази кокошките и пуйките от поровете и едната лисица, които вече са убили над една дузина от птиците на стопанката. Издължените сенки се стопяват в мрака, а във всеки ъгъл изглежда, че проблясват очите на хищниците и Малчо изглежда още по-малък и безпомощен. Кутрето се изправя на треперещите си крачета и започва да обикаля двора.

Ако Малчо мислеше като средностатистически гражданин на Европейския съюз, най-вероятно досега да беше направил поне един протест пред Народното събрание или да се беше оплакал в Страсбург. Поводи колкото щеш – нито е обучен да пази, нито има безопасни и здравословни условия на труд, нито се спазват разпоредбите на Кодекса на труда за нощен труд, изобщо не броим, че е непълнолетен и родителите му не са дали разрешение да работи и т.н. Да не говорим колко правозащитни организации биха подели каузата му. Иван и Андрей може би щяха да го включат в някое от предаванията си и да карат със сълзи на очи хората да изпращат СМС-и, щяха да станат патрони на някоя организация грижеща се за правата на животните. Бойко Борисов най-вероятно щеше да посети селото по дънки с редовната линия на местната автобусна фирма. С него щяха да пътуват повече журналисти отколкото хора живеят в селото, а той щеше да разпореди на ДАНС да направят проверка колко нелицензирани кучета се занимават с охранителна дейност. Божидар Димитров щеше да раздаде гражданство на поне 10 македонски кучета, подложени на нечовешки и антибългарски зверства в Скопие.

Първанов щеше да смъмри Борисов, че се занимава с кучетата, а няма план как да помогне на бабата. Николета Лозанова щеше да си направи фотосесия с малко кученце за „Плейбой”. Батков щеше да подаде жалба в УЕФА, че проблемът с Малчо измества общественото внимание от неговата персона. Дучето щеше да обвини Лупи, а Волен Сидеров щеше неизменно да намери еврейската връзка или поне дългата ръка на Доган, който няма как да не е намесен. В „Малкия коментар” щяха да питат децата дали искат да имат кученце. Глобул щяха да рекламират нов модел телефон, при чиято изработка не са наемани малолетни кученца. Ратко Достанич щеше да каже: „Играли сме добро, али сме нямали късмет.”

За радост Малчо и неговата стопанка нямат този проблем. Тя не може да му даде много удобства, защото тя самата няма много. Знае, че на Малчо му е трудно и затова му е дала най-лесната част от двора. Той трябва да се бори с поровете и лисицата. Двете големи кучета пазят там, от където идват хората. Стопанката е на 69 години и знае, че хората са по-опасни от лисиците.

Малчо също вече е разбрал, че нищо не идва даром и за да получи храна и подслон трябва да опази кокошките. И го прави с цялото си малко, смело сърце, а стопанката му дава единственото, от което може да си позволи да дава неограничено – любов и доверие.

9 коментара:

 1. Прекрасно! Малкият Малчо, капчицата, в която се оглежда целият ни живот. Дарба е да можеш да видиш Малчо. Иска се много чувствително зрение и сърце без диоптър - все пак става дума за една съвсем мъничка капчица. В.

  ОтговорИзтриване
 2. Ако Малчо беше средностатистически гражданин на Столипиново, до сега да е изял кокошките и да беше започнал да протестира, че са го оставили без работа, а стопанката го храни мизерно и не му отоплява колибката...

  ...ето, пак ви развалих идилията.

  ОтговорИзтриване
 3. Щеше, но не го прави. Може би, защото е видял ползата от това да си върши работата. За проблемът със средностатистическия жител на Столипиново остават два варианта: или не е пробвал да си върши работата или пък дори и да я върши никой не го е оценил и той не е видял ползата.

  С две думи както пита чичко Тери: "Вдига ли шум падащо в гората дърво, ако няма кой да го чуе?"

  ОтговорИзтриване
 4. както аз го разбрах, Малчо е един най-обикновен българин, оставен на произвола да се оправя в тъмната нощ на ежедневието сам. Проблема е, че на този най обикновен Малчо, абсолютно никой не му обръща внимание, историята му е прекалено банална, няма хляб за рекламодателите в нея.
  Друго ще е ако вземе че удуши някой пор. Тогава може да се окаже че Малчо не е чак толкоз безобиден, а дори че е вреден данакоплатец и тогава някой може да организара едно sms допитване:- има ли право Малчо да души порове или няма право да ги души, ако прием че поровете са например, мангали нахълтали в къщата на бабата да и окрадат бакърите:))

  ОтговорИзтриване
 5. Порът има право да влиза в дворовете и да души кокошки и/или каквото там намери. Стопанката е длъжна да осигурява достатъчно количество кокошки, в противен случай ще прояви дискриминация. Малчо няма право да спира Пора да граби на воля. Когато журналистите дойдат да попитат Пора защо души кокошките на стопанката, той е длъжен да отрече че има нещо общо и да повика още стотина пора да протестират срещу омаскаряването на поровете и да хвърлят камъни по патрулките на кучетата.

  Всичко това изглежда в реда на нещата, нали? Е, може би не всичко. Днес с очите си видях скинар, облечен по всички закони на скинарската мода и надпис на гърба "Арийска раса", да пие бира на маса в кръчма и да си говори приятелски с група евреи (евреите си говориха по между си на Иврит!). Явно евреите и скинарите са започнали да се променят....само поровете не!

  ОтговорИзтриване
 6. Като порасне, Малчо ще стане силно, вярно, умно куче. И ще го прекръстим на "Балкан" - например.
  apuci

  ОтговорИзтриване
 7. Ден денувам - кътища потайни
  нощ нощувам - пътища незнайни
  хайку майна
  Унуфри.

  ОтговорИзтриване
 8. Абе, казах ви аз, че в един момент всички ще философстваме върху това кой е Малчо, какви права има и какво може, трябва и т.н., а пак се стъмни и на него му предстои още една дълга, студена и самотна нощ сред поровете и лисицата.

  Усмихнете се, образът на Малчо не е черно-бял. Той може да бъде и вдъхновение.

  ОтговорИзтриване
 9. Спор няма, Малчо е сладур. Момченцето което му се радва е по-голям сладур.

  Ама нали трябва да има малко съспенс в блога. Иначе потъва, знаеш.

  ПП
  Баси! Четири изречения - две чуждици. Е, можеше и да е по-зле.

  ОтговорИзтриване